De Uitleen De Speelotheek Speeliomare is ondergebracht bij de schoolbibliotheek in de hal van de Mytyl Scholengemeenschap (MSG) in Wijk aan Zee en is bedoeld voor kinderen van 0 tot 12 jaar dwz. vroegbehandeling, conductieve opvoeding, kleuterklassen en lagere school. De Speelotheek Speeliomare is een zelfstandige Stichting met een eigen financiële en funktionele verantwoordelijkheid. Alle 12 medewerkers in uitleen en bestuur zijn vrijwillig(st)ers.Het spel- en speelassortiment omvat ca. 600 verschillende artikelen. Vanaf ong. 11.00 uur, maar meestal een half uur, of als het druk lijkt te worden, een uurtje eerder, zijn in ieder geval de twee vaste krachten al aanwezig. Zij worden later in de ochtend aangevuld met 2 extra hulpen om de uitleen in goede banen te leiden. Deze extra “handjes” werken roulerend iedere week, maar wel om de drie weken. Het zijn in totaal 8 vrijwilligers die er voor zorgen dat de uitleen en registratie op rolletjes blijft lopen. De chauffeurs ( en de kinderen) hebben s’morgens vroeg de tassen met het in te leveren speelgoed al in de hal van de MSG bij de Speelotheek neergezet. Mede bepaald door vakantie en feestdagen kan het aantal tassen ( formaat grootwinkelbedrijf) variëren van 20 tot wel 40. De Speelotheek Speeliomare kent ca. 90 grote en kleine afnemers, die elke drie weken 2 stuks speelgoed mogen uitzoeken en lenen. Gemiddeld gaan er dus elke drie weken 30 tassen en 60 stuks spel- en speelmateriaal door de handen van onze mensen ter plekke. En daarbij komt dan ook nog de administratie en registratie van wie, wat, tot wanneer heeft geleend en wel of niet heeft teruggebracht. Zodra de eerste vrijwilligers zijn gearriveerd en de acht opbergkasten zijn geopend, begint de klus.Het speelgoed en de uitleenkaartjes worden uit de tassen gehaald, het materiaal gecontroleerd op werking en/of beschadiging en/of kompleet, schoon gemaakt, terug gezet in de juiste kasten en de registratie en administratie bijgewerkt. De lege tas wordt voorlopig opzij gezet om later weer te worden gevuld met de nieuwe keuze.Als u uw kind gebruik wilt laten maken van de uitleen van de Speelotheek, dan kunt u hem of haar in laten schrijven. Om het spel- en speelmateriaal te kunnen blijven “volgen” en de juiste keuzes te kunnen maken, moet daarvoor een aantal gegevens in onze administratie worden vastgelegd. Dit zijn buiten de standaard gegevens zoals naam, adres en woonplaats van kind en ouders/verzorgers; het telefoonnummer en eventueel e-mail adres waarop men bereikt kan worden, voor welk schooljaar de inschrijving geldt en hoe de contributie wordt betaald ( per kas of per bank). Gezien het feit dat Cd-rom’s een steeds omvangrijker deel van ons leenbestand uitmaken, is informatie over een beschikbare computer (merk en besturingssysteem) uiterst nuttig en gewenst.Als laatste wordt uw kind een lidmaatschap(volgnr.)toegekend.

Omdat het uit te lenen spel- en speelmateriaal nogal sterk kan variëren in afmetingen en onderdelen, krijgt uw kind een super draagtas (formaat grootwinkelbedrijf of groter) tot zijn beschikking om het speelgoed al dan niet met de hulp van anderen, zelf mee te kunnen nemen. Aan die tas wordt ook een label bevestigd waarop naast het lidmaatschapnr. en de naam van uw zoon of dochter,ook de groep (leerweg) waarin zij of hij zit en het lopende schooljaar staan vermeld. Het label heeft ook een kleur welke aangeeft waar (klaslokaal) en bij wie (leerkracht) uw kind onderwijs volgt binnen de vroegbehandeling, conductieve opvoeding, kleuters of lagere school.

Dit label maakt het voor alle betrokkenen, niet alleen bij de Speelotheek, maar ook voor de kinderen, leerkrachten en chauffeurs mogelijk om in één oogopslag de juiste tas mee te nemen als iedereen op het punt staat weer naar huis af te reizen. Voor het afleveren van de tassen binnen en buiten het hoofdgebouw van de MSG gelden een aantal ongeschreven gewoonteregels waarbij de vrijwilligers van de Speelotheek een belangrijke rol spelen. met als voorbeelden : kinderen en tassen worden van de Dependance (Dorpsduinen) gehaald en gebracht, voor de vroegbehandeling (dwz. Heliomare en Baloe) worden de tassen bij de klaslokalen neergezet, niet meegenomen tassen worden zoveel mogelijk alsnog naar de juiste klas gebracht.

Het grootste deel echter staat vóór s’middags 15.00 uur klaar in de gang bij de Speelotheek in de hal van de MSG zodat de kinderen in samenwerking met de chauffeurs d.w.z. beiden letterlijk “bepakt” en “bezakt” weer naar huis kunnen vertrekken.