Een Speelotheek binnen de Scholengemeenschap van het RC Heliomare.

Dat was een stille wens van inmiddels een van de oud medewerksters, toen werkzaam als fysiotherapeute bij het Revalidatie Centrum.

Een Speelotheek is net zoiets als een bibliotheek van boeken, maar dan voor speelgoed.
Maar niet zomaar een Speelotheek met zomaar wat speelgoed. Het spel- en speelmateriaal zou met name geschikt moeten zijn voor de kinderen van de Mytyl Scholen Gemeenschap (MSG), d.w.z. kinderen met een motorische en/of verstandelijke ontwikkelingsachterstand.

Dat speciale speelgoed is vaak niet algemeen beschikbaar of verkrijgbaar en de aanschaf kan de financiĆ«le reikwijdte van de ouders of verzorgers te boven gaan. Als dit speciale spel- en speelmateriaal net als een met een boek voor een kortlopende periode zou kunnen worden geleend, zou dit niet alleen qua kosten aantrekkelijk zijn maar tevens de mogelijkheid bieden de kinderen elke twee of drie weken net iets anders, ieder keer iets nieuws mee naar huis te laten nemen. 

Op de eerste signalen werd vanuit de Direktie van Heliomare toegezegd bij haalbaarheid van de plannen bereid te zijn deze ontwikkeling mee te helpen faciliteren.

In mei 1996 werd voor de eerste keer vergaderd om vast te kunnen stellen wat zo al nodig is om de eerste plannen meer vorm en inhoud te geven, wat te doen aan publiciteit, hoe vinden wij vrijwilligers, het opstellen van een eerste begroting en doelstellingen, het verkrijgen van de noodzakelijke (financiƫle) middelen, soorten speelgoed, openingstijden, huishoudelijk reglement enz.